Cola som rengøringsmiddel

Cola som rengøringsmiddel

colaCola indeholder syre og er derfor en glimrende substitut for diverse rengøringsmidler. Den populære læskedrik er som bekendt meget udskældt for at give syreskader på tænderne, men netop denne egenskab kan faktisk også gøre rigtig meget godt. Med det høje syreindhold er Cola nemlig meget ætsende og erstatter fint mange forskellige typer af rengøringsmiddel. Det skal selvfølgelig understreges, at de rigtige rengøringsmidler ofte er meget mere koncentrerede og dermed mere effektive end Cola men står man akut og mangler et rengøringsmiddel, måske kun med en Cola ved hånden, så kan det altså lade sig gøre at komme snavset til livs alligevel.

Som afkalkningsmiddel

Det er især eddike, som Cola er et fint alternativ til. Eddike bruges især til afkalkning – ofte af elkedler. Står du og mangler eddike, så kan du sagtens fylde din elkedel op med sodavanden i stedet og lade den stå lidt, som du ville gøre, hvis du havde fyldt eddike i den.  Du skal blot huske at skylde den af med vand og sæbe bagefter. Cola kan hjælpe med alle former for afkalkning, så du kan snildt bruge det flere steder på f.eks. badeværelset – rundt om vandhanen og i brusekabinen såvel som i toilettet i stedet for toiletrens.

På badeværelset kan Cola faktisk også fjerne svamp fra fugerne imellem fliser og fjerne fedtpletter fra fliser – dette tip kan også nyttigt bruges på udendørs fliser og fuger. Det er dog rigtig vigtigt at fugte fugerne før man kommer Cola på, for ellers vil Colaen også opløse fugematerialet pga. den afkalkende effekt.

Derudover kan Cola også erstatte eddike i form af at fjerne dårlig lugt fra tøj. Læg tøjet i blød i læskedrikken natten over og vask det derefter. Lugten vil være fjernet lige så grundigt, som havde du brugt eddike.

Denne artikel er baseret på råd fra Morten Rosenby fra Gentofte Privat Rengøring

Til tøj, tæpper og tekstiler

Colaen kan også bruges til tekstiler, tøj såvel som tæpper, i forbindelse med pletfjerning. Selvfølgelig afhænger resultatet af, hvilken type plet der er tale om, og hvor læge den har siddet. Man skal selvfølgelig passe på med at putte Cola på helt lyse materialer, men faktum er, at syren i drikken er i stand til at fjerne mange former for pletter. Husk blot endnu engang, at det er vigtigt at efterrense med sæbe og skylle efter med vand. Når Cola bruges til tekstiler afhænger effekten også meget af, hvilken type stof det bruges på.

Mod rust

Et andet meget brugbart, men også temmelig skræmmende faktum, er, at syren i Cola er så stærk, at det er i stand til at fjerne rust. Man skal blot lade en rusten jerngenstand ligge i blød i Cola i nogle timer, så kan det gnides af bagefter. Også her skal man huske at vaske genstanden af i varmt vand og sæbe bagefter og til sidst skylle med koldt vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *